Stallet

Blandade bilder

figaro58.jpg

Personliga rekord

Kartor på ridvägar

Vecka 44

Måndag 26/10: Efter 5 dagars vila så ger vi oss ut på sandbanan för att trimma! Trodde faktiskt att Figge skulle ha en massa bus i kroppen men oj vad jag misstog mig! Han var så koncentrerad och han försökte verkligen vara mig till lags och han jobbade på så bra!

Jag fortsatte med att jobba med min egen avslappning i hela kroppen, Figge fick jobba med samma sak, att vara avslappnad och jobba på fram till bettet! Vi fortsatte även på tisdagens jobb med att svänga lite snabbare, för ytter tygel och ytter skänkel. Funkade bra! Han kommer att kunna bli riktigt snabb på detta :o) Vi jobbade även med reaktionsförmågan, för när jag ber om trav så ska det hända nu, inte 3 steg senare...! Han kan det egentligen men man måste påminna honom allt som oftast! Någon galopp blev det inte idag! I morgon kanske!

Här ser ni Figge som 2-åring, bilden har jag "snott" från Figges uppfödare Ann-Britt på http://www.gustavsborg.com/

Tisdag 27/10: Vi jobbar på sandbanan utomhus och vilket underlag det är där nu! Helt perfekt alltså!! Figge är lika underbar idag och vi jobbar med 10 skritt, 10 trav, 10 skritt osv....! Det var länge sedan och det är faktiskt en riktigt bra övning! Jag måste hela tiden träna mig själv på att hålla om och driva in i avsaktnigen, genom skritten för att få till en bra igångsättning. Jag vill att vi får till en mjuk och avslappnad avsaktning och en snabb avslappnad igångsättning. Målet är att på steg 11 börja trava och på steg 11 skritta! Vi lyckades bäst i höger varv men vänster ligger inte lång efter! Jag är säker på att det är för att jag inte låter mina revben peka åt rätt håll och då kan Figge inte genomföra det jag tänkt! Jag måste lära mig att tänka på det oftare! Hmmm...!

Vi tränade även på tempoväxlingar i trav, jag ville få Figge att bjuda på framåt för att sedan be honom samla ihop sig lite, bjuda på framåt och sedan samla sig osv...! Han svarade riktigt bra framåt faktiskt men att hålla ihop sig efteråt blev svårt för oss! Vi tränar vidare!

Fattade även galopp 2 gånger i båda varven! Det går lättare och lättare och nu börjar han fatta vad det är jag vill! Det är oftast första fattningen som går lite trögt, sedan fattar han vad övningen går ut på! Vi galoppera dock inte särskillt långt, bara ett varv eller två på volten! Men som jag tidigare sagt så är det själva galoppfattningsövningen som är det viktigaste just nu! Han kan gott bli lite starkare innan vi börjar fila på galoppen :o)

Reflekterade även i dag över att han slutat snubbla och att han jobbar på riktigt bra trots att flera andra ekipage jobbar på samtidigt! Det märks att han känner sig tryggare och inte blir rädd för de andra hästarna när de jobbar runt omkring honom! Och alla är så snälla mot oss, de visar hänsyn, håller bra avstånd och tänker på att vi är nybörjare!

Onsdag 28/10: Vi rider på ridbanan och jobbar vidare med 10 skritt, 10 trav osv...! Och så fortsatte vi jobbet med tempoväxlingar i trav! De funkade klart bättre idag! Vi jobbade även lite med snabba svänger för ytterhjälperna och här har han fattat hur det ska gå till! Att han sedan inte orkar få till det är en helt annan sak! Nu är det bara styrkan som fattas! I galoppen så tränade vi på några fattningar 3 fattningar i varje varv och i höger varv så gick det riktigt bra.

Just nu så är Figge underbart uppmärksam och jag försöker verkligen att bara använda små små hjälper! Det känns även som om han länger lite på halsen och öppnar, han har lätt för att krylla ihop sig och det vill jag inte. Jag vill att han söker sig framåt nedåt!

Torsdag 29/10: Iband blir det inte som man tänkt sig, Figge lämnade sin koncentration i stallet och tyckte att alla de andra hästarna var klart mer intressanta än jag! Freisan var klart snyggast och han drogs till henne som en magnet :o) Men det är det som är en del av träningen i grupp, att lära sig jobba ändå!

I alla fall så galopperade vi faktiskt riktigt länge, flera varv, och jag kunde nästan styra :o) Figge bockade och gjorde en tväromvändning men jag satt likt en igel kvar och skällde på honom att: "så här gör man minsann inte med fega gamla tanter" och så fick han galoppera mera som straff!

Mot slutet började Figges koncentration återkomma och det började kännas mer likt ritterna tidigare i veckan! Nåja, han är ju bara "barnet" och då kan man ju inte var koncentrerad för länge i sträck! Förrestens så har jag anmält Figge till cavalettitränig, fast det har jag inte talat om för honom ännu!

Fredag 30/10: Med koncentrationsknappen påslagen börjar vi med att skritta länge länge! Vi tränar på sidförande övningar och att skritta avslappnat!

Vi känner lite på traven och den känns fin och vi avslutar med att träna på att fatta galopp i varje varv! Ett kort pass, men vi hade hellre ridit ut i skogen!

Lördag 31/10: Råkade idag halka in på en 2-dagars Waaler-dressyr med en Grand prix-ryttare som tränare, och ett sådant tillfälle kan man faktiskt inte missa! Träningen anpassades till Figges konditions och kunskapsnivå och Figgens koncentration var nästan på topp. Det var bara lite i början som myrorna kröp omkring i hjärnan och ställde till det. 

Fick bra tips på hur jag skulle få honom att söka sig fram till bettet! Waalers anda är att alltid hålla ett jämnt mjukt stöd till munnen oavsett vad de gör med huvudet. Höjer hästen huvudet ska handen följa med upp, man får inte "tvinga" ner huvudet utan hästen får gå där tills den själv sänker och tar stöd mot handen! Jag har ju sett detta på många många kurser men det är skillnad när det står en tränare och pratar just med mig! Det ska bli kul att följa upp träningen i morgon!

Eftersom jag hade kameran med för att fota alla de andra så råkade till och med jag hamna på bild och det är inte ofta! Men man ser ju ut som en Michelingubbe med alla kläder och väst.... hehehe!

Söndag 1/11: Men koncentrationen påslagen tränar vi för Waaler även idag och vi jobbade med grunden! Att bjuda fram till bettet och ta stöd där! Och att man verkligen inte få glömma att hästen i alla lägen ska bjuda framåt!

Vi tränade på att i skritten göra halt men det skulle vara bjudning hela vägen in och tappade Figge framåttänket så skulle jag genast avbryta jobbet mot halten och be honom gå fram! Om och om igen ända tills han tänkte framåt hela tiden i alla lägen! Man kan säga att det tog många många försök till halt innan vi lyckades hela vägen in! Men den blev bra!

Vi jobbade med samma tänk mellan skritt och trav! Slutade han tänka framåt så skulle avsaktningen avbrytas med en mjuk framåtdrivning istället. Och det är här det är så viktigt att hästen är uppmärksamm för framåtdrivande hjälper! Man skulle bara be mjukt med vaden en gång och fick man ingen respons skulle man endast en gång peta på med spöet/sporren direkt! Och efter ett par påminnesler så jäklar vad uppmärsam Figge blev när jag bad med vaden!

Mot slutet så gick Figge riktigt bra och jag kände verkligen vilket stöd jag fick i handen! Han längde ut hela överlinjen och sökte sig framåt nedåt! Jättestor skillnad! Och det var skitkul!!

eXTReMe Tracker