Stallet

Blandade bilder

figaro806.jpg

Personliga rekord

Kartor pÄ ridvÀgar

Vecka 44

MÄndag 26/10: Efter 5 dagars vila sÄ ger vi oss ut pÄ sandbanan för att trimma! Trodde faktiskt att Figge skulle ha en massa bus i kroppen men oj vad jag misstog mig! Han var sÄ koncentrerad och han försökte verkligen vara mig till lags och han jobbade pÄ sÄ bra!

Jag fortsatte med att jobba med min egen avslappning i hela kroppen, Figge fick jobba med samma sak, att vara avslappnad och jobba pÄ fram till bettet! Vi fortsatte Àven pÄ tisdagens jobb med att svÀnga lite snabbare, för ytter tygel och ytter skÀnkel. Funkade bra! Han kommer att kunna bli riktigt snabb pÄ detta :o) Vi jobbade Àven med reaktionsförmÄgan, för nÀr jag ber om trav sÄ ska det hÀnda nu, inte 3 steg senare...! Han kan det egentligen men man mÄste pÄminna honom allt som oftast! NÄgon galopp blev det inte idag! I morgon kanske!

HÀr ser ni Figge som 2-Äring, bilden har jag "snott" frÄn Figges uppfödare Ann-Britt pÄ http://www.gustavsborg.com/

Tisdag 27/10: Vi jobbar pÄ sandbanan utomhus och vilket underlag det Àr dÀr nu! Helt perfekt alltsÄ!! Figge Àr lika underbar idag och vi jobbar med 10 skritt, 10 trav, 10 skritt osv....! Det var lÀnge sedan och det Àr faktiskt en riktigt bra övning! Jag mÄste hela tiden trÀna mig sjÀlv pÄ att hÄlla om och driva in i avsaktnigen, genom skritten för att fÄ till en bra igÄngsÀttning. Jag vill att vi fÄr till en mjuk och avslappnad avsaktning och en snabb avslappnad igÄngsÀttning. MÄlet Àr att pÄ steg 11 börja trava och pÄ steg 11 skritta! Vi lyckades bÀst i höger varv men vÀnster ligger inte lÄng efter! Jag Àr sÀker pÄ att det Àr för att jag inte lÄter mina revben peka Ät rÀtt hÄll och dÄ kan Figge inte genomföra det jag tÀnkt! Jag mÄste lÀra mig att tÀnka pÄ det oftare! Hmmm...!

Vi trÀnade Àven pÄ tempovÀxlingar i trav, jag ville fÄ Figge att bjuda pÄ framÄt för att sedan be honom samla ihop sig lite, bjuda pÄ framÄt och sedan samla sig osv...! Han svarade riktigt bra framÄt faktiskt men att hÄlla ihop sig efterÄt blev svÄrt för oss! Vi trÀnar vidare!

Fattade Àven galopp 2 gÄnger i bÄda varven! Det gÄr lÀttare och lÀttare och nu börjar han fatta vad det Àr jag vill! Det Àr oftast första fattningen som gÄr lite trögt, sedan fattar han vad övningen gÄr ut pÄ! Vi galoppera dock inte sÀrskillt lÄngt, bara ett varv eller tvÄ pÄ volten! Men som jag tidigare sagt sÄ Àr det sjÀlva galoppfattningsövningen som Àr det viktigaste just nu! Han kan gott bli lite starkare innan vi börjar fila pÄ galoppen :o)

Reflekterade Àven i dag över att han slutat snubbla och att han jobbar pÄ riktigt bra trots att flera andra ekipage jobbar pÄ samtidigt! Det mÀrks att han kÀnner sig tryggare och inte blir rÀdd för de andra hÀstarna nÀr de jobbar runt omkring honom! Och alla Àr sÄ snÀlla mot oss, de visar hÀnsyn, hÄller bra avstÄnd och tÀnker pÄ att vi Àr nybörjare!

Onsdag 28/10: Vi rider pÄ ridbanan och jobbar vidare med 10 skritt, 10 trav osv...! Och sÄ fortsatte vi jobbet med tempovÀxlingar i trav! De funkade klart bÀttre idag! Vi jobbade Àven lite med snabba svÀnger för ytterhjÀlperna och hÀr har han fattat hur det ska gÄ till! Att han sedan inte orkar fÄ till det Àr en helt annan sak! Nu Àr det bara styrkan som fattas! I galoppen sÄ trÀnade vi pÄ nÄgra fattningar 3 fattningar i varje varv och i höger varv sÄ gick det riktigt bra.

Just nu sÄ Àr Figge underbart uppmÀrksam och jag försöker verkligen att bara anvÀnda smÄ smÄ hjÀlper! Det kÀnns Àven som om han lÀnger lite pÄ halsen och öppnar, han har lÀtt för att krylla ihop sig och det vill jag inte. Jag vill att han söker sig framÄt nedÄt!

Torsdag 29/10: Iband blir det inte som man tÀnkt sig, Figge lÀmnade sin koncentration i stallet och tyckte att alla de andra hÀstarna var klart mer intressanta Àn jag! Freisan var klart snyggast och han drogs till henne som en magnet :o) Men det Àr det som Àr en del av trÀningen i grupp, att lÀra sig jobba ÀndÄ!

I alla fall sÄ galopperade vi faktiskt riktigt lÀnge, flera varv, och jag kunde nÀstan styra :o) Figge bockade och gjorde en tvÀromvÀndning men jag satt likt en igel kvar och skÀllde pÄ honom att: "sÄ hÀr gör man minsann inte med fega gamla tanter" och sÄ fick han galoppera mera som straff!

Mot slutet började Figges koncentration Äterkomma och det började kÀnnas mer likt ritterna tidigare i veckan! NÄja, han Àr ju bara "barnet" och dÄ kan man ju inte var koncentrerad för lÀnge i strÀck! Förrestens sÄ har jag anmÀlt Figge till cavalettitrÀnig, fast det har jag inte talat om för honom Ànnu!

Fredag 30/10: Med koncentrationsknappen pÄslagen börjar vi med att skritta lÀnge lÀnge! Vi trÀnar pÄ sidförande övningar och att skritta avslappnat!

Vi kÀnner lite pÄ traven och den kÀnns fin och vi avslutar med att trÀna pÄ att fatta galopp i varje varv! Ett kort pass, men vi hade hellre ridit ut i skogen!

Lördag 31/10: RÄkade idag halka in pÄ en 2-dagars Waaler-dressyr med en Grand prix-ryttare som trÀnare, och ett sÄdant tillfÀlle kan man faktiskt inte missa! TrÀningen anpassades till Figges konditions och kunskapsnivÄ och Figgens koncentration var nÀstan pÄ topp. Det var bara lite i början som myrorna kröp omkring i hjÀrnan och stÀllde till det. 

Fick bra tips pÄ hur jag skulle fÄ honom att söka sig fram till bettet! Waalers anda Àr att alltid hÄlla ett jÀmnt mjukt stöd till munnen oavsett vad de gör med huvudet. Höjer hÀsten huvudet ska handen följa med upp, man fÄr inte "tvinga" ner huvudet utan hÀsten fÄr gÄ dÀr tills den sjÀlv sÀnker och tar stöd mot handen! Jag har ju sett detta pÄ mÄnga mÄnga kurser men det Àr skillnad nÀr det stÄr en trÀnare och pratar just med mig! Det ska bli kul att följa upp trÀningen i morgon!

Eftersom jag hade kameran med för att fota alla de andra sÄ rÄkade till och med jag hamna pÄ bild och det Àr inte ofta! Men man ser ju ut som en Michelingubbe med alla klÀder och vÀst.... hehehe!

Söndag 1/11: Men koncentrationen pÄslagen trÀnar vi för Waaler Àven idag och vi jobbade med grunden! Att bjuda fram till bettet och ta stöd dÀr! Och att man verkligen inte fÄ glömma att hÀsten i alla lÀgen ska bjuda framÄt!

Vi trÀnade pÄ att i skritten göra halt men det skulle vara bjudning hela vÀgen in och tappade Figge framÄttÀnket sÄ skulle jag genast avbryta jobbet mot halten och be honom gÄ fram! Om och om igen Ànda tills han tÀnkte framÄt hela tiden i alla lÀgen! Man kan sÀga att det tog mÄnga mÄnga försök till halt innan vi lyckades hela vÀgen in! Men den blev bra!

Vi jobbade med samma tÀnk mellan skritt och trav! Slutade han tÀnka framÄt sÄ skulle avsaktningen avbrytas med en mjuk framÄtdrivning istÀllet. Och det Àr hÀr det Àr sÄ viktigt att hÀsten Àr uppmÀrksamm för framÄtdrivande hjÀlper! Man skulle bara be mjukt med vaden en gÄng och fick man ingen respons skulle man endast en gÄng peta pÄ med spöet/sporren direkt! Och efter ett par pÄminnesler sÄ jÀklar vad uppmÀrsam Figge blev nÀr jag bad med vaden!

Mot slutet sÄ gick Figge riktigt bra och jag kÀnde verkligen vilket stöd jag fick i handen! Han lÀngde ut hela överlinjen och sökte sig framÄt nedÄt! JÀttestor skillnad! Och det var skitkul!!

eXTReMe Tracker