Stallet

Blandade bilder

figaro837.jpg

Personliga rekord

Kartor pÄ ridvÀgar

Vecka 25

MÄndag 15/6: Börjar med att bada Figaro för han Àr verkligen dammig! Och nÀr vi ska torka trÀnar vi med att gÄ omkring pÄ gÄrden dit jag vill och i min takt! Man kan inte bara stanna och vÀxa fast som en istadig ponny hela tiden sÄ fort nÄgot har Àndrats, för pÄ en gÄrd som rymmer mer Àn 60 hÀstar Àndras allt hela tiden! Man mÄste lÀra sig!!

Klurade lÀnge och vÀl pÄ hur jag skulle gÄ tillvÀga med detta problem för jag vet att det hjÀlper inte att bli arg pÄ en hÀst som Àr Àrligt Àngslig och tycker att det Àr lite lÀskigt. SÄ idag jag testade samma taktik som jag hade pÄ min gamla hÀst Drutten nÀr han skulle lastas! En kedja i grimman som gÄr under hakan och nÀr Drutten vÀnligt men bestÀmt backade höll jag emot och sÄ blev trycket runt hakan större beroende pÄ hur mycket han tÀnkte backa! Han fick all tid i vÀrlden att gÄ in men han fick inte backa! Det tog bara ett par försök och sÄ fattade han vinken och lastningen tog dÀrefter bara 5 minuter!

SÄ i dag sÄ kopplade jag grimma, kedjan och grimskaftet pÄ samma sÀtt och nÀr Figaro stannade och bara vÀxte fast sÄ ökade jag trycket tills han började tÀnka framÄt! Figaro Àr smart sÄ han fattade snabbt vad jag ville. Jag till och med utmanade honom om att vi skulle gÄ upp i spökskogen, vi kom faktistk över cykelvÀgen snabbare Àn vanligt :o)

Nu till ridningen, han började lugnt och fint men helt plötsligt började han som en tok att gnÀgga och ropa pÄ alla hÀstar i stora ridhuset. Koncentrationen ligger alltsÄ pÄ 0% sÄ jag bestÀmde mig för att dÄ ska du minsan fÄ jobba istÀllet om du nu har ork att hÄlla pÄ med annat, sÄ vi travade mÄnga varv i strÀck och sedan sÄ var han tyst :o)  DÀrefter sÄ trÀnade vi sidförande hjÀlper till och frÄn spÄret i skritt, tempovÀxlingar i skritt, igÄng och avsaktningar till trav! Tycker att jag sjÀlv satt riktigt bra idag för nÀr han vÀl koncentrerade sig sÄ gick han precis dÀr jag ville! Vi fick till en riktig bra balanserad skritt pÄ slutet och Àven traven kÀndes riktigt fin ibland!

Tisdag 16/6: Med dammig pÀls longerar jag Figaro i ridhuset! Idag blev volterna i bÄda varven riktigt bra. Antingen sÄ har jag lÀrt mig stÄ/driva pÄ rÀtt sÀtt eller sÄ har han blivit mer jÀmnstark och kan hÄlla volten bÀttre! Gissar pÄ bÄda!!

Idag trÀnade vi Àven att fatta galopp och att han ska lÀra sig koppla ihop ordet med att fatta galopp! En förberedande övning inför att han ska galoppera med ryttare! Just nu sÄ börjar han busa nÀr han fattar galopp.... och sÄ vill jag inte ha det :o) Kan konstatera att han i höger varv har lÀttare att rulla in i galopp medans vÀnster Àr svÄrare och dÄ passar han pÄ att busa istÀllet!

Och jag kan meddela att efterÄt sÄ gick vi upp i spökskogen och Figge stannade bara en enda gÄng :o)

Onsdag 17/6: Vi tar en lugn dag idag, duschar av det vÀrst dammet, trÀnar pÄ att gÄ upp i spökskogen, vÀnder och gÄr ner mot vÀgen/parkeringen som ocksÄ upplevs lÀskig, vi gÄr och stÀller oss och kollar pÄ hopptrÀningen en stund! Han följer med riktigt bra! Och sedan sÄ Àr det inte mycket mer i dag faktiskt!

Torsdag 18/6: Idag var inte vÄr dag! Figge kÀndes trött och helt okoncentrerad! Ville inte gÄ fram utan bara stÄ still och kolla lÀget! Undrar om de har busat mycket, och det Àr i och för sig bra!! Men det tar ju klart lite tid innan man orkar att bÄde busa en massa och bli riden efterÄt! Men vi trÀnade i alla fall pÄ att stÄ still och sÄ trÀnade vi pÄ att skritta ut frÄn ridhuset och hem till stallet! Det gick bra!! I morgon Àr en ny dag!!

Fredag 19/6: Idag var vÄr dag! Efter en natts vila sÄ var Figge som vanligt igen med myror lite hÀr och dÀr! Vi red tidigt pÄ morgonen ett bra pass i ridhuset! Vi fortsatte vÄrt lilla trÀningspass med olika övningar! Idag tÀnade vi för första gÄngen pÄ 10 skritt, 10 trav osv..... kan sÀga att det gick inge vidare! Att sÀtta igÄng till trav tar mÄnga fler steg Àn tÀnkt! Att sakta av gÄr klart mycket lÀttare..... ! :o)

Lördag 20/6: Det var vÄr dag idag med :o) Det gick rysligt bra mÄste jag sÀga! Figge var pigg och rask trots att jag red sent pÄ kvÀllen! Börjar med att meddela att 10 skritt, 10 trav gick klart bÀttre idag Àn igÄr! Han svararade bÀttre pÄ igÄng sÀttande hjÀlper. Har upptÀckt att han lyssnar bra pÄ spöet, behöver vara peta pÄ honom lite sÄ svarar han snabbare! Och det hÀr med sidförande hjÀlper börjar gÄ riktigt bra! FÄr ofta flera bra steg!

Söndag 21/6: Det Ă€r hĂ€rligt med bra dagar! Även idag gick det rysligt bra! Rider honom lite lite tuffare nu och det verkar som om han gillar det! Han försöker hela tiden att utföra det jag vill och vi jobbar pĂ„ lika vilkor, för blir det inte som jag tĂ€nkt mig sĂ„ har jag inte förmedlat min önskan pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt! DĂ„ Ă€r det min uppgift att rida bĂ€ttre sĂ„ att han kan förstĂ„ lĂ€ttare! Man fĂ„r försöka om och om igen tills han försĂ„r!

10 skritt, 10 trav blir bÀttre och bÀttre! Vi försökte Àven i dag att rida förvÀnd skritt! KÀnner att det Àr en bra övning för oss bÄda för han skjuter gÀrna ut högerbogen och flyttar in bakdelen till vÀnster i vÀnster varv. Det kÀndes som att nÀr vi vÀl i vÀnster varv red lite förvÀnt sÄ blev han rakare i hela kroppen! Ska klura pÄ denna i morgon!

Som avslutning sÄ skrittade vi med moraliskt stöd av Twister-husse ut frÄn ridhuset och ett varv pÄ ridbanan utomhus! Snart kan jag kanske prova pÄ att rida utomhus istÀllet! LÀngtar!!!

eXTReMe Tracker