Stallet

Blandade bilder

figaro355.jpg

Personliga rekord

Kartor på ridvägar

Vecka 26

Måndag 25/6: Åker till JB och tränar för AC! Det är ett 30 minuters pass och idag hinner vi med skänkelvikningar, serpentinbågar i galopp och att göra halt!

Jag börjar själv med att värma upp men jag får inget bra tillfälle att värma med Annies voltövning för då är vi i vägen men focuserar på volter och på att Figge ska veva igång sina bakben! De är lite trög startade idag!

H√∂ger galoppen fungerar inte helt lysande idag heller. Figge fattar g√§rna galopp men r√§tt som det √§r s√• han skjuter ut v√§nster bogen och s√§ger N√ĄJJJ, speciellt p√• b√∂jda sp√•r! M√•ste verkligen ta tag i mig sj√§lv och min sits f√∂r jag vet att det √§r jag som orsakar det, vi har haft samma typ av problem tidigare. Som tur √§r brukar g√• √∂ver ganska kvickt!¬†√Ąr √§nd√• ganska n√∂jde med dagens pass!

Tisdag 26/6: Vilket väder! Det är kolsvart på himlen och mullrar friskt i GV så det känns inte kul att sadla upp! Så vi hänger bara lite på ridbanan....! Inte helt bra att vi slappar men ibland kan man inte rå på vädrets makter.... speciellt inte när det åskar!

Men det kul att löslongera, även i lätt regn, det syns verkligen att Figge har blivit så mycket starkare! I traven så kan jag peta på hans bakben och be om mer engagemang. Lika så i galoppen, nu kan han galoppera runt mig i båda varven! Nu jobbar vi med att han ska hålla formen och ställa sig inåt runt mig och inte fuska och ställa sig utåt och skicka in rumpan!

Det √§r inte speciellt mycket mat kvar i hagen men Figge bara sv√§ller och sv√§ller....! Han f√•r snart husarrest i grushagen eller s√• f√•r han g√• kvar i samma hage medan de andra drar vidare till n√§sta!! Eller s√• f√•r jag se till att rida ca 1¬Ĺ mil varje dag!

Kollade med måttbandet och det hamnade på 504 kg, så en 30 kg har han lagt på sig!

Onsdag 27/6; Mot papegojbacken, 1¬Ĺ mil som tog ca 1.55 h, Figge sl√§ppte av 3 stora lass och n√§r vi m√§tte magen n√§r vi kom hem hamnade vi p√• 480 kg!! Tyv√§rr s√• kommer han inte att ligga d√§r l√§nge f√∂r de har bytt hage......! Men d√§r ser man hur viktigt det √§r med ordentligt med motion. Nu beh√∂ver man ju inte rida 1¬Ĺ mil varje dag men ett rej√§lt pass varje dag √§r mer eller mindre ett m√•ste nu!

Torsdag 28/6: Tar idag ett ganska litet pass på ridbanan i väntan på att Hovis ska komma! Idag jobbar vi med teardrops, upptagningar och snowman! Höger galoppen går nästan helt smärtfritt idag :o) Yippi! Det var bara en liten protest och jag kände så klart direkt vart mitt överliv var på väg!!

Vi √∂vade √§ven lite p√• att jobba i √∂ppna i galopp som idag fungerade! I m√•ndags s√• ville AC att vi skulle g√∂ra en s√•dan √∂vning i galopp¬†men Matte sa N√ĄJJJ!! Det var ingen mening att ens prova f√∂r Figge och Matte var inte helt synkade d√• och problemet hade blivit st√∂rre! Vi √∂vade √§ven lite galopp p√• volt och sedan √∂kade vi volten undan f√∂r inner sk√§nkel! √Ąven detta fungerade bra idag!

På ena långsidan så jobbade med att länga steget genom att Matte tänker "långa steg" och det fungerade rätt så bra faktiskt! Ibland kan man tro att Figge kan läsa tankar... :o)

Fredag 29/6: Mot JB! Alltså, Annie:s Ridakademi äger!! Spanjacken gick så jävla bra idag!!

Idag provade den senaste, serpentiner! Vi började i skritt och vi fick lätt in 10 bågar..... om vi sedan var spikraka och böjda på rätt ställe förtäljer inte historien :o) Vi övade vidare i trav och även här fick vi till de 8 tänkta bågarna. Innan vi testade i galopp värmde vi lite med teardrops och idag tror jag minsann att Figge lade ner hela sin själ i att göra det bra och rätt! Vi vände in och under den svåra delen hade jag full koncentration från Figge (det ser man på öronen) och när vi närmade oss den lätta delen så riktigt såg jag hur nöjd Figge blev över att han klarat uppgiften!! Underbart!! Nu när vi kände att vi hade koll så gav vi oss på serpentinerna....! Tanken är ju att vi ska klara 6 bågar men Matte tänkte att vi behöver inte klara 6 bågar idag så vi övade på 3 eller 4 bågar men på rätt plats som om vi skulle göra 6 bågar!

Vi försökte även att inte fuska utan rida riktiga bågar och jag blev faktiskt överaskad över att det gick så bra! När vi sedan på slutet red igenom programmet så kom vi fel i serpentinerna eftersom vi red för rakt och hade för snäva svängar :o)

Vi tog idag gott om tid på oss så vi han även med att öva lite på skänkelvikningar, öka lite i både trav och galopp, galopp-halt, galopp-skritt. Idag la Matte ribban högt direkt genom att vid första igångsättningen till trav tala om för Figge att IDAG tänker INTE nöja mig med att jag ska behöva be två gånger! Han fattade piken direkt :o) Frågan är: varför gör jag inte så här alltid?? Nå, det ska bi ändring på det!!

Som avslut på passet red jag igenom LA:3 och det kändes faktiskt riktigt bra! Vi hade en rejäl miss när vi efter andra galoppökningen skulle samla ihop oss.... då glömde Matte att vi skulle fortsätta i galopp....! Och under hela programmet så var jag tyst.... och ta mig tusan så tror jag att Figge skärpte till sig lite extra. Du har så rätt så Annie!! Snackar och berömmer man mycket med hästen under träning så ger dom lite extra när man är tyst :o)

När vi i programmet kom till sista punkten halt och hälsa så överöser jag Figge med beröm, hoppar genast av, klär snabbt av honom både sadel och träns för idag var han riktigt duktig!! Tänkte att han kanske vill rulla sig men nä..... sa han, jag kan gå här efter dig istället och så gick vi runt i ridhuset för att skritta av innen hemfärd! Bästa Figge Spanjack!!

Lördag 30/6: Dagens uteritt tillsammans med HÅ och TJ tog ca 1 timme och var nästan 9 km! Det var varmt men Figge kändes fin redan från början.... utom den där fösta biten då han ska  gå slalom.. *suck*! Matte tänkte under dagens runda lite på saxar..... förvandlingen mot dressyrtant fortsätter :o)

Söndag 1/7: Mot JB för att träna dressyr!!! Idag jobbar vi med serpentiner, saxar i sluta, teardrops!

Vi började med att i skritt värma upp med 10 bågar serbentiner, volt i volt-övningen och saxar i sluta. Serpentinbågarna kändes lättare idag, men det är mycket att hålla reda på, rid rakt, ställ vid kvartslinjen och i böjen får jag inte glömma att lätta på yttertyglen så Figge kan forma sig fint runt inner skänkel, han får inte tappa framåtbjudning, räta ut igen innan kvartslinjen, spikrak över medel-linjen och så börjar allt om igen åt andra hållet! Det händer verkligen saker hela tiden och man måste verkligen ha koll på kroppen för att hinna med att utföra allt i rätt ordning.

Sluta saxarna i skritt var så klart inte stora men vi gjorde dom över medel-linjen... först kändes det som om vi bara vinglade lite hit och dit men efter en stund så började vi få till det lite mer organiserat. Slutan till höger har vi svårare för, det känns lite som om vi inte hade snurr på vänster bak så det kändes som om vi inte kom någonstans... medan vi hade klart bättre snurr och bjudning i vänster slutan!

När vi väl började arbeta i trav så börjar vi om igen med serpentiner och de är väldigt nyttiga att göra så många i sträck. Vi hade bra bjudning även i bågarna kände jag!! Här är det bara att öva på så att vår kommunikation, kroppskontroll och styrka blir bättre! Idag provade vi även serpentiner med volt...! Och då blev det väldigt mycket att hålla reda på :o)

Sluta saxarna i trav var ungefär som i skritt, först vinglade vi omkring men efter några gånger så hittade vi varandra och innan ridpasset var slut så gjorde vi en serie i trav som hade bjudning åt båda hållen!!! Vi fick snurr på vänster bak till slut!!

I galoppen började vi först med att bara galoppera, öka och minska som uppvärming innan vi började med några teardrops, börjar alltid med en ganska stor typ 15 m för att sedan sikta på att lägga vändningen vid medel-linjen. En gång tänkte Matte helt fel.... vi fattade förvänd vänster galopp och påbörjade en teardrop men vi glömde räta ut och gjorde en helt volt!! Som han fick jobba Figge men han lyckades!!!

Sedan så provade vi lite serpentiner i galopp, jag gör bara 3 bågar än så länge men med att fuska så lite som möjligt, första gången åt varje håll var inte helt lysande men efter paus provar vi igen och då går det lysande! Det skiljer sig mellan varven men idag kändes det som om vi var lite mer liksidiga!!

Avslutade med att rida programmet, när vi skulle galoppera in och göra halt hälsa ramlade vi hop en stor hög.... så vi började om :o) Då gick det bättre, jag riktigt sände och Figge försökte sitt bästa att gå från galopp till halt!! Resten av programmet gick bra, i skänkelvikningarna fick vi bra linje och flyt, volterna på medellinjen blev runda med bjudning hela vägen, serpentinerna helt ok, sista halten kunde varit bättre! Men... det fick vara bra för idag!!

Idag noterade jag att Figge kändes mjuk och go redan från början, framåbjudningen i alla övningar var klart bättre än i fredags :o) Och att jag tycker minsann att den fria och mellanskritten känns bättre!!! Ett superpass idag igen!!

Bästa Figge Spanjack!!

 

eXTReMe Tracker