Stallet

Blandade bilder

figaro420.jpg

Personliga rekord

Kartor på ridvägar

Vecka 1

Måndag 2/1: Idag blir det ett dressyrpass på uteridbanan! Tänk att det går alldeles utmärkt att rida på trots att det är mitt i vintern! Figge går som vanligt bra! Vi jobbar ju mest på fykrkantsspåret och idag är det tema tempoväxlingar i alla gångarter! Först så är Figge lite loj i reaktion och uppmärksamhet men det ändrar sig ganska fort eftersom hans Matte är ganska bestämd! Tycker att vi får till en bra energisk trav och rund luftig galopp idag!!

Tisdag 3/1: Tidig morgontjänst och Matte är hyffsat mellandagsledig så vi inleder dagen med ett tidigt garrocha-pass! Det var längesedan och både Figge och Matte tyckte det var kul! Vi jobbar mest i skritt eftersom det blir mer arbete på böjt spår. Vi jobbar längs medellinjen fram och tillbaka där vi gör bakdelsvändningar, framdelsvändningar, några fullständiga volter, lite snurr under garrochan, roterar garrochan och ett par ryggningar!

En ryggning.

Det finns många olika sätt att plocka upp garrochan och idag försökte Matte komma på fler än ett sätt!! Men se det gick inte, Matte får gå hem och kolla vidare på dvd:n och lära sig sin läxa lite bättre! Här har vi början till bakdelsvändning, tror jag!

I dag var Figge uppmärksam och så duktig, trots att vi inte övat på länge så får vi till det riktigt bra ibland! Han kommer ihåg!! I början så vinglade vi mest omrking men arbetet längs medellinjen blev rakare och rakare. Framdels-bakdels-vändningarna var väl så där... *host*! Rätt dåliga om jag ska vara helt ärlig :o) Men vi kan numera göra en fin cirkel i skritt utan att flytta garrochan från dess mittpunkt!

Här roterar vi garrochan och försöker oss på att ta upp den på axlen.


Onsdag 4/1: På grund av stormväder ställer Matte klockan för att kunna rida i ridhuset tidigt! Så med musik i öronen hör vi inte stormen, skönt!! Vi jobbar på i vår lilla bubbla och det går riktigt bra bitvis.

Idag gjorde vi lite serpentiner i skritt där vi tränar ställning åt båda hållen, man måste kunna vara ställd åt höger men ändå svänga till vänster :o) Samma ska är det på fyrkantsspåret, man måste kunna gå rakt fram med lite ställning inåt utan att svänga. Här tror jag Matte måste skärpa till sig lite och vara tydlig med min kropp om vad det är jag vill.

I traven gör vi några steg skänkelvikning, öppna och sluta, vi tappar energi i höger slutan, vi kommer liksom ingenstans medan vänster slutan flöt på riktigt bra idag. Samma sak gäller för vänster öppna.... ingen energi och vi kommer ingenstans.... eller jo det gör vi, vi ramlar in mot mitten! Och så blir jag så arg på mig själv att jag har så lätt för att ta en lite förhållning som stoppar upp bjudningen varje gång jag ber om något, måste lära mig att ta en mindre förhållning men samtidigt får jag inte glömma bort att driva, vilket jag oxå gör, men jag får inte driva för mycket. Det är inte lätt att rida!!

När vi är lite varma i kläderna så går vi över till dagen teama -  galopp! Vi tränade några fattningar och avsaktningar till och från skritt! Höger varvet gick riktigt bra, där kunde vi verkligen samla ihop oss fint i övergången till skritt. Lika så var fattningarna från skritt helt klart godkända! I vänster varv går det inte lika lätt med fattningarna. Figge blir som en krokig ål och skickar i väg bakdelen och alla möjliga håll och vädersträck, vi tappar bjudningen och Matte kan inte hålla reda på sina kroppsdelar som naturligtvis pekar på fel håll!

Det märks att vi inte är igång. Jag känner att Figge gör lite som han ofta gjorde i början när vi skulle jobba upp styrka och kondis. Det är svårt att förklara hur han gör men jag känner tydligt att NUUUU måste vi ta en paus för annars kommer Figge att bli förbannad!! När man känner detta så får man precis bara slutföra uppgiften. Men det är en balansgång och ibland är det svårt att känna om man ska jobba vidare lite längre eller inte, för Figge är mycket arbetsvillig men han är även innerst inne lite lat och maskar gärna :o)

Torsdag 5/1: Trotsar vädret och drar på en uteritt tillsammans med Diezel och hans Matte. Jättetrevligt är det trots att det regnar småspik i mindre format!

Idag tog vi cykelbanan fram och tillbaka och efter kyrkan så körde vi på lite! Fast vi drog inte på tillräckligt enligt Figge Spanjack för han provade flera olika sorters gångarter och hade jättemycket spring i benen! Han hoppade kråka....! Den senaste tiden så har Figge hoppat mycket kråka så jag misstänker att han behöver en ordentlig avrastning! Idag var vi ute 1 timme och avverkade ca 8 km. Men enligt gps:en kom vi inte upp i mer än ca 24 km/h och det är enligt Spanjacken åt helvete för långsamt för han gillar att försöka slå vårt rekord på 38.8 km/h.

Fredag 6/1: SOL!!!

Och på dagens schema står det utomhusrastning av Figge! Så tillsammans med Taggie med tillhörande matte drar vi mot racing-hållet! Men på vägen så kom vi på att vi skulle testa en väg som vi inte riktigt visste vart den tog vägen.... detta var inte dagen smartaste drag faktiskt för vi kom tillbaka ut på Graneforsvägen....! Men bitivs så var vägen fin och det kan nog vara en riktigt trevlig runda när det inte är lika mycket vatten överallt.

Nåja, väl ute på Graneforsvägen så leder det ena till det andra och vi rider förbi W Farm, vidare mot vattenverket i Långasjön och så tar vi vägen om djurparken hem! Och här träffar vi åter igen på de hemska djuren, åsnorna är värst! Idag så kunde vi inte se dom först, men sedan kom de där två hemska galopperandes mot oss! Då fick Figge totalt psykbryt för han tvärvände och drog genom skogen som en avlöning! Ni kan ju gissa vilken väg vi tog när vi drog genom skogen.

Matte han tänka mycket, mest på hur jag skulle se till att mina knän inte träffade några trädstammar när Figge likt en oljad blixt kryssade sig fram! Men det verkade som om Figge hade stenkoll för vi klarade oss!! Det var första gången som jag upplevt att Figge mer eller mindre fick panik, inte totalt panik för då hade jag inte kunnat få stopp på honom så kvickt och så hade han nog inte tagit sig tiden att kryssa så snyggt mellan träden! Nåja, allt gick bra men en sådan här upplevelse kräver lite terapiarbete så det var bara att hoppa av och möta faran!

Och h√§r stod vi och knaprade lite godis tills Figges puls och andning √•terg√•tt till det normala, sedan gick vi hem! Dagens runda tog 2 timmar och vi avverkade en str√§cka p√• ca 1¬Ĺ mil.

Det blev till slut en helt annan runda än vi tänkt oss men denna rundan dög lika bra!!

Lördag 7/1: Matte tittade på garrocha-dvd:n under förmiddagen så trots tänkt vila så kunde Matte inte låta bli att sadla upp Figge för ett litet garrocha-pass. Vi jobbade i skritt och tränade på att förfina våra övningar. Men Figge var nog lite trött för han var inte alls på G så efter att vi hade joggat några varv i trav och galopp packade vi ihop och gick hem. Figge har väl drömt mardrömmar och två galopperande åsnor inatt :o) Det verkar som om jag skulle ha hållit mig till min ursprungliga plan!

Söndag 8/1: Idag bjöd Figge på ett superpass i dressyr! Han var pigg, uppmärksam och helt underbar!! Fy för tusan vad det gick bra idag! Vi började med ett ganska långt skrittpass där jag krävde total koncentration och uppmärksamhet av Figge, tror att det var detta som satte ribban på resten av ridpasset!

Vi fick idag till allt vi provade, till och med galoppsluta i båda varven, galoppökning på diagonalen som vi kunde samla ihop igen innan JAG bad om avbrott till trav!!! Vi fick till en lysande travökning, visserligen under lättridning men den var lysande ändå!! Vi kunde samla ihop traven riktigt fint utan spänningar med bjudning, vi kunde vända över ridbanan och rida lite förvänd galopp!!

Tralalala....!!

eXTReMe Tracker