Stallet

Blandade bilder

figaro118.jpg

Personliga rekord

Kartor pÄ ridvÀgar

Vecka 23

MÄndag 7/6: 70 minuters skogstur i mycket lÀtt regn som man knapp inte blir blöt av. Idag har vi sÀllskap av gamelfarbrorn Drambuie och Isa. Figges ko-skrÀck blir bÀttre och bÀttre! Idag sÄ började den svartvita kossan mitt i bilden springa ifatt oss. Hade det varit för en vecka sedan hade Figge brytit ihop fullstÀndigt :o)

Tisdag 8/6: Figge Àr kÀr och totalt galen. Idag gick det inte att rida pÄ sandbanan för han skrek efter Livia! Men nÀr Goldy och Norrman lÀmnade sandbanan sÄ bröt han ihop totalt och bar sig sÄ dumt Ät! Helt okontaktbar! Fick be M att stÀnga grinden för annars hade han sprungit ut! Men vi filade vidare och det blev lite bÀttre men inte bra. Till slut sÄ kom Livia in pÄ banan och dÄ var Figge nöjd och dÄ kunde han helt plötsligt jobba lite! Att trÀna dressyr just nu kÀnns totalt hopplöst.... :o(

Onsdag 9/6: Idag fÄr Figge vila! Jag Äker med Àldsta sonen som hÀstskötare till tandlÀkaren med Figge för att spola en ficka mellan 2 tÀnder! Idag sÄg det mycket finare ut Àn förra gÄngen! Vet var lite förvÄnad faktiskt! Jag med faktiskt för jag trodde det skulle sitta massor av grÀs mellan varenda tand :o) Ny tid bokad om 4 veckor!

Figge fortfarande totalt nerdrogad men klar med tandlÀkarbesöket!

 

Figge pÄ "uppvaket" och med hjÀlp av smÄ svarta söta kossor sÄ vaknar man snabbare :o) 

Resan till och frÄn gick jÀttebra! Det tar typ 4-5 minuter att lasta och han stÄr snÀllt och stilla! Han mÄste ha en jÀkla bra balans för pÄ vÀgen hem sÄ hade han kissat :o) Men det roligaste var nÀr vi skulle lasta ut i GV igen! Figge backar snÀllt och sakta ut och nÀr han vÀl Àr ute sÄ börjar ena kossaa tokbusa sÄ mycket att jag trodde att Figge skulle hoppa in i slÀpen igen! Tokbusande kossor Àr helt klart överkurs!

Torsdag 10/6: Idag gör jag en ko-vÀndning och gÄr ut pÄ sandbanan med Figge i bara trÀns! Kom pÄ att han brukar vara lite lugnare och lyssna lite bÀttre nÀr jag stÄr pÄ marken! Oddsen lÄg helt klart inte till min fördel för nu har Àven Isa börjat brunsta sÄ det skvÀtter om det! Idag nÀr jag gjorde iordning Figge sÄ stod Isa och bara tittade pÄ honom..... lÀngtansfullt! Hon glömde till och med bort att Àta.... sÄ kÀrleken Àr i alla fall för tillfÀllet ömsesidig!

NĂ„ja, vi gĂ„r ut pĂ„ sandbanan och det första Figge gör Ă€r att SKRIKA HÖGT... och dĂ„ suckar jag HÖGT! Men jag skulle satt en peng pĂ„ mig sjĂ€lv för minsann sĂ„ jobbar Figge pĂ„ bra!! Först fick han jobba lite i lina.... jag var pĂ„ honom som en igel och drev inner bak hela tiden! Vi gjorde varvbyte och tempovĂ€xlingar mellan skritt, trav och galopp. Ofta ofta... bara nĂ„gra steg innan gĂ„nartsbyte. TĂ€nkte att han ska minsann fÄ att tĂ€nka pĂ„!

Sedan sÄ tar jag bort linan och jobbar honom i bara tyglarna pÄ en liten volt! Nu fÄr Figge verkligen mycket att tÀnka pÄ jag har noll koll pÄ hur man gör och ska jag vara Àrlig sÄ kan Figge detta bÀttre Àn mig! I alla fall sÄ insÄg jag att om tar lite i yttertyglen sÄ blir volten större . . . (!) Det visste ni inte va!! *host* Och sÄ mÄste man ha en jÀkla kroppskontroll i bÄda varven! Det jag kan i ena varvet Àr totalt omöjligt i det andra....! HÀr behövs verkligen trÀning av matte! NÄja, jag petar pÄ med spöt lite hÀr och dÀr, jag smackar lite, garanterat vid fel tidpunkt men Figge och fixar och trixar! Jag har inte en aning om vad vi gjorde men Figge hade i alla fall focus pÄ mig! Det stÄr nu 1 - 10 till Figge men jag kommer snart ikapp :o) Jag var sÄ nöjd med honom att han till och med slapp gÄ ko-rundan innan vi gick in i stallet!

Undrar vad jag ska hitta pÄ i morgon! Vi ska kanske sikta in oss pÄ sandbanan lite mer ett tag... bara för att Figge ska fÄ lÀra sig att pÄ sanbanan jobbar man oavsett vad alla andra hÀstar gör! 

Fredag 11/6: Det börjar som vanligt med att Figge Àr den mest lerigaste pÄ hela gÄrden! Jag som trodde att om man gÄr i en grÀshage som blir man inte sÄ skitig ..... men Figge har fixat till ett bra stÀlle som dÀr han verkligen lyckas varje varje dag! Ni ska inte tro att resten av kroppen ser bÀttre ut :o)

Efter att skrapat fram Figge sĂ„ tĂ€nkte jag rida! Det var ingen lysande ideĂ©... jag som trodde att det skulle gĂ„ lite bĂ€ttre efter att det gick sĂ„ bra igĂ„r, men NÄ!

NÀr vÀl Figge, efter att ha skrikit klart efter sina brudar börjar komma lite lite till avslappning...... dÄ sÄ börjar kossorna i sitt utomhusbÄs tokbusa helvilt! De stÄngas med varnadra och med gallergrinden sÄ det bar tjongar och smÀller jÀttehögt! Vad trött jag blev...*suckar högt*! Efter en stund sÄ kom AB och Livia ut pÄ sandbanan och dÄ blev Figge lite mer avslappnad men lÄngt ifrÄn vad han kan vara! Han reagerar och tittar/hoppar och har koll pÄ precis allt som hÀnder runt omkring honom!

MÄtte han snart bli som vanligt igen! I alla fall sÄ blir jag sÄ trött pÄ att han tycker kossorna Àr otÀcka, sÄ som avslutning sÄ har vi ko-trÀning! SÄ i tvÀttÀkta western-inspirerat sidpull gör Figge sin allra första COW-TOUCH! Jag tyckte minsann att han sÄg lite stolt ut efterÄt! Cow 133:an Àr jÀttesocial och tycker om hÀstar och stÀller gÀrna upp pÄ att tvÀtta nÀsborrar.... men det tar vi en annan dag :o)

Lördag 12/6: Dagens focus Àr kossor! Vi gÄr och hÀlsar pÄ dom ofta ofta och idag fick Figge en lÀskig slick av tant 133:ans lÄnga tunga. Jag trodde ett tag att han skulle ramla ner och dö... men han ÄterhÀmtade sig ganska kvickt! Det Àr lite roligt nÀr vi bara stÄr dÀr och kollar kossor, dÄ vill helst Figge att jag ska stÄ nÀrmast sÄ att han kan krypa in lite bakom mig för att söka trygghet. Men nÀr 133:an Àr framme sÄ kan man klia henne i hela huvudet och det Àr dÄ som Figge vÄgar sticka fram nÀsan och kolla lite nÀrmare. NÀr vi gick dit sista gÄngen, (typ 10:onde) sÄ följde Figge med pÄ direkten och nÀsta suckade lÄngtrÄkigt! Ska bli intressant att se hur han Àr imorgon!

Och eftersom det Àr mycket kossor hela tiden sÄ kom jag pÄ att jag skulle bygga om hela Figge till en westernhÀst! Tyckte det kunde vara kul att prova alla Druttens vilda westernprylar! NÄja... vi har inte provat alla Ànnu, vi har till exempel lassot kvar :o) Vi torr trÀnar bara lite i skritt utan ryttare pÄ sandbanan för att han ska fÄ kÀnna pÄ hur sadeln kÀnns eftersom det skiljer sig Ät frÄn en dressyrsadel. Visst Àr han fin!!

Efter att vi torrtrÀnat i westernsadel sÄ plockar vi av allt och svidar om för lite longering! Figge Àr helt klart lugnare nÀr jag stÄr pÄ marken Àn nÀr jag sitter pÄ ryggen! Idag hade han mestadels focus pÄ mig hela tiden trots att brustiga Isa bÄde sprang och skrek! Fast Ä andra sidan sÄ stÄr man öga mot öga med en kossa sÄ glömmer man bort allt runtomkring!

Och för att se till att man hela tiden ligger 1:a pÄ skitigaste hÀsten i GV sÄ hinner Figge knappt innanför grinden förrÀn han knÀar...

Söndag 13/6: Idag bestÀmmer vi oss för att vara vÀnner hela tiden sÄ vi rider ut med AB och Livia! SÄ i 70 minuter sÄ bara glider vi omkring i skog och mark, över stock och sten, uppför och nerför! Vi hÀlsar pÄ lilla badviken i LÄngasjön..... Figge ville inte plaska just idag! Och jag tÀnkte dÄ rakt inte tvinga honom! Men bÀst av allt var idagens avslutande galopp som var en friska arbetsgalopp över hela detta fÀltet!

Kossa-trÀningen har gÄtt riktigt bra idag och Figge kom pÄ att det ligger ju faktiskt mat precis jÀmte som han vÄgade Àta av!!! Figge fick Àven ett par rejÀlt blöta pussar av tant 133!!
eXTReMe Tracker