Stallet

Sparbössan - igen!!

Blandade bilder

figaro592.jpg

Personliga rekord

Kartor pÄ ridvÀgar

Vecka 26

MĂ„ndag 25/6: Åker till JB och trĂ€nar för AC! Det Ă€r ett 30 minuters pass och idag hinner vi med skĂ€nkelvikningar, serpentinbĂ„gar i galopp och att göra halt!

Jag börjar sjÀlv med att vÀrma upp men jag fÄr inget bra tillfÀlle att vÀrma med Annies voltövning för dÄ Àr vi i vÀgen men focuserar pÄ volter och pÄ att Figge ska veva igÄng sina bakben! De Àr lite trög startade idag!

Höger galoppen fungerar inte helt lysande idag heller. Figge fattar gĂ€rna galopp men rĂ€tt som det Ă€r sĂ„ han skjuter ut vĂ€nster bogen och sĂ€ger NÄJJJ, speciellt pĂ„ böjda spĂ„r! MĂ„ste verkligen ta tag i mig sjĂ€lv och min sits för jag vet att det Ă€r jag som orsakar det, vi har haft samma typ av problem tidigare. Som tur Ă€r brukar gĂ„ över ganska kvickt! Är Ă€ndĂ„ ganska nöjde med dagens pass!

Tisdag 26/6: Vilket vÀder! Det Àr kolsvart pÄ himlen och mullrar friskt i GV sÄ det kÀnns inte kul att sadla upp! SÄ vi hÀnger bara lite pÄ ridbanan....! Inte helt bra att vi slappar men ibland kan man inte rÄ pÄ vÀdrets makter.... speciellt inte nÀr det Äskar!

Men det kul att löslongera, Àven i lÀtt regn, det syns verkligen att Figge har blivit sÄ mycket starkare! I traven sÄ kan jag peta pÄ hans bakben och be om mer engagemang. Lika sÄ i galoppen, nu kan han galoppera runt mig i bÄda varven! Nu jobbar vi med att han ska hÄlla formen och stÀlla sig inÄt runt mig och inte fuska och stÀlla sig utÄt och skicka in rumpan!

Det Ă€r inte speciellt mycket mat kvar i hagen men Figge bara svĂ€ller och svĂ€ller....! Han fĂ„r snart husarrest i grushagen eller sĂ„ fĂ„r han gĂ„ kvar i samma hage medan de andra drar vidare till nĂ€sta!! Eller sĂ„ fĂ„r jag se till att rida ca 1Âœ mil varje dag!

Kollade med mÄttbandet och det hamnade pÄ 504 kg, sÄ en 30 kg har han lagt pÄ sig!

Onsdag 27/6; Mot papegojbacken, 1Âœ mil som tog ca 1.55 h, Figge slĂ€ppte av 3 stora lass och nĂ€r vi mĂ€tte magen nĂ€r vi kom hem hamnade vi pĂ„ 480 kg!! TyvĂ€rr sĂ„ kommer han inte att ligga dĂ€r lĂ€nge för de har bytt hage......! Men dĂ€r ser man hur viktigt det Ă€r med ordentligt med motion. Nu behöver man ju inte rida 1Âœ mil varje dag men ett rejĂ€lt pass varje dag Ă€r mer eller mindre ett mĂ„ste nu!

Torsdag 28/6: Tar idag ett ganska litet pass pÄ ridbanan i vÀntan pÄ att Hovis ska komma! Idag jobbar vi med teardrops, upptagningar och snowman! Höger galoppen gÄr nÀstan helt smÀrtfritt idag :o) Yippi! Det var bara en liten protest och jag kÀnde sÄ klart direkt vart mitt överliv var pÄ vÀg!!

Vi övade Ă€ven lite pĂ„ att jobba i öppna i galopp som idag fungerade! I mĂ„ndags sĂ„ ville AC att vi skulle göra en sĂ„dan övning i galopp men Matte sa NÄJJJ!! Det var ingen mening att ens prova för Figge och Matte var inte helt synkade dĂ„ och problemet hade blivit större! Vi övade Ă€ven lite galopp pĂ„ volt och sedan ökade vi volten undan för inner skĂ€nkel! Även detta fungerade bra idag!

PÄ ena lÄngsidan sÄ jobbade med att lÀnga steget genom att Matte tÀnker "lÄnga steg" och det fungerade rÀtt sÄ bra faktiskt! Ibland kan man tro att Figge kan lÀsa tankar... :o)

Fredag 29/6: Mot JB! AlltsÄ, Annie:s Ridakademi Àger!! Spanjacken gick sÄ jÀvla bra idag!!

Idag provade den senaste, serpentiner! Vi började i skritt och vi fick lÀtt in 10 bÄgar..... om vi sedan var spikraka och böjda pÄ rÀtt stÀlle förtÀljer inte historien :o) Vi övade vidare i trav och Àven hÀr fick vi till de 8 tÀnkta bÄgarna. Innan vi testade i galopp vÀrmde vi lite med teardrops och idag tror jag minsann att Figge lade ner hela sin sjÀl i att göra det bra och rÀtt! Vi vÀnde in och under den svÄra delen hade jag full koncentration frÄn Figge (det ser man pÄ öronen) och nÀr vi nÀrmade oss den lÀtta delen sÄ riktigt sÄg jag hur nöjd Figge blev över att han klarat uppgiften!! Underbart!! Nu nÀr vi kÀnde att vi hade koll sÄ gav vi oss pÄ serpentinerna....! Tanken Àr ju att vi ska klara 6 bÄgar men Matte tÀnkte att vi behöver inte klara 6 bÄgar idag sÄ vi övade pÄ 3 eller 4 bÄgar men pÄ rÀtt plats som om vi skulle göra 6 bÄgar!

Vi försökte Àven att inte fuska utan rida riktiga bÄgar och jag blev faktiskt överaskad över att det gick sÄ bra! NÀr vi sedan pÄ slutet red igenom programmet sÄ kom vi fel i serpentinerna eftersom vi red för rakt och hade för snÀva svÀngar :o)

Vi tog idag gott om tid pÄ oss sÄ vi han Àven med att öva lite pÄ skÀnkelvikningar, öka lite i bÄde trav och galopp, galopp-halt, galopp-skritt. Idag la Matte ribban högt direkt genom att vid första igÄngsÀttningen till trav tala om för Figge att IDAG tÀnker INTE nöja mig med att jag ska behöva be tvÄ gÄnger! Han fattade piken direkt :o) FrÄgan Àr: varför gör jag inte sÄ hÀr alltid?? NÄ, det ska bi Àndring pÄ det!!

Som avslut pÄ passet red jag igenom LA:3 och det kÀndes faktiskt riktigt bra! Vi hade en rejÀl miss nÀr vi efter andra galoppökningen skulle samla ihop oss.... dÄ glömde Matte att vi skulle fortsÀtta i galopp....! Och under hela programmet sÄ var jag tyst.... och ta mig tusan sÄ tror jag att Figge skÀrpte till sig lite extra. Du har sÄ rÀtt sÄ Annie!! Snackar och berömmer man mycket med hÀsten under trÀning sÄ ger dom lite extra nÀr man Àr tyst :o)

NÀr vi i programmet kom till sista punkten halt och hÀlsa sÄ överöser jag Figge med beröm, hoppar genast av, klÀr snabbt av honom bÄde sadel och trÀns för idag var han riktigt duktig!! TÀnkte att han kanske vill rulla sig men nÀ..... sa han, jag kan gÄ hÀr efter dig istÀllet och sÄ gick vi runt i ridhuset för att skritta av innen hemfÀrd! BÀsta Figge Spanjack!!

Lördag 30/6: Dagens uteritt tillsammans med HÅ och TJ tog ca 1 timme och var nĂ€stan 9 km! Det var varmt men Figge kĂ€ndes fin redan frĂ„n början.... utom den dĂ€r fösta biten dĂ„ han ska  gĂ„ slalom.. *suck*! Matte tĂ€nkte under dagens runda lite pĂ„ saxar..... förvandlingen mot dressyrtant fortsĂ€tter :o)

Söndag 1/7: Mot JB för att trÀna dressyr!!! Idag jobbar vi med serpentiner, saxar i sluta, teardrops!

Vi började med att i skritt vÀrma upp med 10 bÄgar serbentiner, volt i volt-övningen och saxar i sluta. SerpentinbÄgarna kÀndes lÀttare idag, men det Àr mycket att hÄlla reda pÄ, rid rakt, stÀll vid kvartslinjen och i böjen fÄr jag inte glömma att lÀtta pÄ yttertyglen sÄ Figge kan forma sig fint runt inner skÀnkel, han fÄr inte tappa framÄtbjudning, rÀta ut igen innan kvartslinjen, spikrak över medel-linjen och sÄ börjar allt om igen Ät andra hÄllet! Det hÀnder verkligen saker hela tiden och man mÄste verkligen ha koll pÄ kroppen för att hinna med att utföra allt i rÀtt ordning.

Sluta saxarna i skritt var sÄ klart inte stora men vi gjorde dom över medel-linjen... först kÀndes det som om vi bara vinglade lite hit och dit men efter en stund sÄ började vi fÄ till det lite mer organiserat. Slutan till höger har vi svÄrare för, det kÀnns lite som om vi inte hade snurr pÄ vÀnster bak sÄ det kÀndes som om vi inte kom nÄgonstans... medan vi hade klart bÀttre snurr och bjudning i vÀnster slutan!

NÀr vi vÀl började arbeta i trav sÄ börjar vi om igen med serpentiner och de Àr vÀldigt nyttiga att göra sÄ mÄnga i strÀck. Vi hade bra bjudning Àven i bÄgarna kÀnde jag!! HÀr Àr det bara att öva pÄ sÄ att vÄr kommunikation, kroppskontroll och styrka blir bÀttre! Idag provade vi Àven serpentiner med volt...! Och dÄ blev det vÀldigt mycket att hÄlla reda pÄ :o)

Sluta saxarna i trav var ungefÀr som i skritt, först vinglade vi omkring men efter nÄgra gÄnger sÄ hittade vi varandra och innan ridpasset var slut sÄ gjorde vi en serie i trav som hade bjudning Ät bÄda hÄllen!!! Vi fick snurr pÄ vÀnster bak till slut!!

I galoppen började vi först med att bara galoppera, öka och minska som uppvÀrming innan vi började med nÄgra teardrops, börjar alltid med en ganska stor typ 15 m för att sedan sikta pÄ att lÀgga vÀndningen vid medel-linjen. En gÄng tÀnkte Matte helt fel.... vi fattade förvÀnd vÀnster galopp och pÄbörjade en teardrop men vi glömde rÀta ut och gjorde en helt volt!! Som han fick jobba Figge men han lyckades!!!

Sedan sÄ provade vi lite serpentiner i galopp, jag gör bara 3 bÄgar Àn sÄ lÀnge men med att fuska sÄ lite som möjligt, första gÄngen Ät varje hÄll var inte helt lysande men efter paus provar vi igen och dÄ gÄr det lysande! Det skiljer sig mellan varven men idag kÀndes det som om vi var lite mer liksidiga!!

Avslutade med att rida programmet, nÀr vi skulle galoppera in och göra halt hÀlsa ramlade vi hop en stor hög.... sÄ vi började om :o) DÄ gick det bÀttre, jag riktigt sÀnde och Figge försökte sitt bÀsta att gÄ frÄn galopp till halt!! Resten av programmet gick bra, i skÀnkelvikningarna fick vi bra linje och flyt, volterna pÄ medellinjen blev runda med bjudning hela vÀgen, serpentinerna helt ok, sista halten kunde varit bÀttre! Men... det fick vara bra för idag!!

Idag noterade jag att Figge kÀndes mjuk och go redan frÄn början, framÄbjudningen i alla övningar var klart bÀttre Àn i fredags :o) Och att jag tycker minsann att den fria och mellanskritten kÀnns bÀttre!!! Ett superpass idag igen!!

BĂ€sta Figge Spanjack!!

 

eXTReMe Tracker