Stallet

Sparbössan - igen!!

Blandade bilder

figaro792.jpg

Personliga rekord

Kartor pÄ ridvÀgar

Vecka 1

MÄndag 2/1: Idag blir det ett dressyrpass pÄ uteridbanan! TÀnk att det gÄr alldeles utmÀrkt att rida pÄ trots att det Àr mitt i vintern! Figge gÄr som vanligt bra! Vi jobbar ju mest pÄ fykrkantsspÄret och idag Àr det tema tempovÀxlingar i alla gÄngarter! Först sÄ Àr Figge lite loj i reaktion och uppmÀrksamhet men det Àndrar sig ganska fort eftersom hans Matte Àr ganska bestÀmd! Tycker att vi fÄr till en bra energisk trav och rund luftig galopp idag!!

Tisdag 3/1: Tidig morgontjÀnst och Matte Àr hyffsat mellandagsledig sÄ vi inleder dagen med ett tidigt garrocha-pass! Det var lÀngesedan och bÄde Figge och Matte tyckte det var kul! Vi jobbar mest i skritt eftersom det blir mer arbete pÄ böjt spÄr. Vi jobbar lÀngs medellinjen fram och tillbaka dÀr vi gör bakdelsvÀndningar, framdelsvÀndningar, nÄgra fullstÀndiga volter, lite snurr under garrochan, roterar garrochan och ett par ryggningar!

En ryggning.

Det finns mÄnga olika sÀtt att plocka upp garrochan och idag försökte Matte komma pÄ fler Àn ett sÀtt!! Men se det gick inte, Matte fÄr gÄ hem och kolla vidare pÄ dvd:n och lÀra sig sin lÀxa lite bÀttre! HÀr har vi början till bakdelsvÀndning, tror jag!

I dag var Figge uppmÀrksam och sÄ duktig, trots att vi inte övat pÄ lÀnge sÄ fÄr vi till det riktigt bra ibland! Han kommer ihÄg!! I början sÄ vinglade vi mest omrking men arbetet lÀngs medellinjen blev rakare och rakare. Framdels-bakdels-vÀndningarna var vÀl sÄ dÀr... *host*! RÀtt dÄliga om jag ska vara helt Àrlig :o) Men vi kan numera göra en fin cirkel i skritt utan att flytta garrochan frÄn dess mittpunkt!

HÀr roterar vi garrochan och försöker oss pÄ att ta upp den pÄ axlen.


Onsdag 4/1: PÄ grund av stormvÀder stÀller Matte klockan för att kunna rida i ridhuset tidigt! SÄ med musik i öronen hör vi inte stormen, skönt!! Vi jobbar pÄ i vÄr lilla bubbla och det gÄr riktigt bra bitvis.

Idag gjorde vi lite serpentiner i skritt dÀr vi trÀnar stÀllning Ät bÄda hÄllen, man mÄste kunna vara stÀlld Ät höger men ÀndÄ svÀnga till vÀnster :o) Samma ska Àr det pÄ fyrkantsspÄret, man mÄste kunna gÄ rakt fram med lite stÀllning inÄt utan att svÀnga. HÀr tror jag Matte mÄste skÀrpa till sig lite och vara tydlig med min kropp om vad det Àr jag vill.

I traven gör vi nÄgra steg skÀnkelvikning, öppna och sluta, vi tappar energi i höger slutan, vi kommer liksom ingenstans medan vÀnster slutan flöt pÄ riktigt bra idag. Samma sak gÀller för vÀnster öppna.... ingen energi och vi kommer ingenstans.... eller jo det gör vi, vi ramlar in mot mitten! Och sÄ blir jag sÄ arg pÄ mig sjÀlv att jag har sÄ lÀtt för att ta en lite förhÄllning som stoppar upp bjudningen varje gÄng jag ber om nÄgot, mÄste lÀra mig att ta en mindre förhÄllning men samtidigt fÄr jag inte glömma bort att driva, vilket jag oxÄ gör, men jag fÄr inte driva för mycket. Det Àr inte lÀtt att rida!!

NÀr vi Àr lite varma i klÀderna sÄ gÄr vi över till dagen teama -  galopp! Vi trÀnade nÄgra fattningar och avsaktningar till och frÄn skritt! Höger varvet gick riktigt bra, dÀr kunde vi verkligen samla ihop oss fint i övergÄngen till skritt. Lika sÄ var fattningarna frÄn skritt helt klart godkÀnda! I vÀnster varv gÄr det inte lika lÀtt med fattningarna. Figge blir som en krokig Äl och skickar i vÀg bakdelen och alla möjliga hÄll och vÀderstrÀck, vi tappar bjudningen och Matte kan inte hÄlla reda pÄ sina kroppsdelar som naturligtvis pekar pÄ fel hÄll!

Det mÀrks att vi inte Àr igÄng. Jag kÀnner att Figge gör lite som han ofta gjorde i början nÀr vi skulle jobba upp styrka och kondis. Det Àr svÄrt att förklara hur han gör men jag kÀnner tydligt att NUUUU mÄste vi ta en paus för annars kommer Figge att bli förbannad!! NÀr man kÀnner detta sÄ fÄr man precis bara slutföra uppgiften. Men det Àr en balansgÄng och ibland Àr det svÄrt att kÀnna om man ska jobba vidare lite lÀngre eller inte, för Figge Àr mycket arbetsvillig men han Àr Àven innerst inne lite lat och maskar gÀrna :o)

Torsdag 5/1: Trotsar vÀdret och drar pÄ en uteritt tillsammans med Diezel och hans Matte. JÀttetrevligt Àr det trots att det regnar smÄspik i mindre format!

Idag tog vi cykelbanan fram och tillbaka och efter kyrkan sÄ körde vi pÄ lite! Fast vi drog inte pÄ tillrÀckligt enligt Figge Spanjack för han provade flera olika sorters gÄngarter och hade jÀttemycket spring i benen! Han hoppade krÄka....! Den senaste tiden sÄ har Figge hoppat mycket krÄka sÄ jag misstÀnker att han behöver en ordentlig avrastning! Idag var vi ute 1 timme och avverkade ca 8 km. Men enligt gps:en kom vi inte upp i mer Àn ca 24 km/h och det Àr enligt Spanjacken Ät helvete för lÄngsamt för han gillar att försöka slÄ vÄrt rekord pÄ 38.8 km/h.

Fredag 6/1: SOL!!!

Och pÄ dagens schema stÄr det utomhusrastning av Figge! SÄ tillsammans med Taggie med tillhörande matte drar vi mot racing-hÄllet! Men pÄ vÀgen sÄ kom vi pÄ att vi skulle testa en vÀg som vi inte riktigt visste vart den tog vÀgen.... detta var inte dagen smartaste drag faktiskt för vi kom tillbaka ut pÄ GraneforsvÀgen....! Men bitivs sÄ var vÀgen fin och det kan nog vara en riktigt trevlig runda nÀr det inte Àr lika mycket vatten överallt.

NÄja, vÀl ute pÄ GraneforsvÀgen sÄ leder det ena till det andra och vi rider förbi W Farm, vidare mot vattenverket i LÄngasjön och sÄ tar vi vÀgen om djurparken hem! Och hÀr trÀffar vi Äter igen pÄ de hemska djuren, Äsnorna Àr vÀrst! Idag sÄ kunde vi inte se dom först, men sedan kom de dÀr tvÄ hemska galopperandes mot oss! DÄ fick Figge totalt psykbryt för han tvÀrvÀnde och drog genom skogen som en avlöning! Ni kan ju gissa vilken vÀg vi tog nÀr vi drog genom skogen.

Matte han tÀnka mycket, mest pÄ hur jag skulle se till att mina knÀn inte trÀffade nÄgra trÀdstammar nÀr Figge likt en oljad blixt kryssade sig fram! Men det verkade som om Figge hade stenkoll för vi klarade oss!! Det var första gÄngen som jag upplevt att Figge mer eller mindre fick panik, inte totalt panik för dÄ hade jag inte kunnat fÄ stopp pÄ honom sÄ kvickt och sÄ hade han nog inte tagit sig tiden att kryssa sÄ snyggt mellan trÀden! NÄja, allt gick bra men en sÄdan hÀr upplevelse krÀver lite terapiarbete sÄ det var bara att hoppa av och möta faran!

Och hĂ€r stod vi och knaprade lite godis tills Figges puls och andning Ă„tergĂ„tt till det normala, sedan gick vi hem! Dagens runda tog 2 timmar och vi avverkade en strĂ€cka pĂ„ ca 1Âœ mil.

Det blev till slut en helt annan runda Àn vi tÀnkt oss men denna rundan dög lika bra!!

Lördag 7/1: Matte tittade pÄ garrocha-dvd:n under förmiddagen sÄ trots tÀnkt vila sÄ kunde Matte inte lÄta bli att sadla upp Figge för ett litet garrocha-pass. Vi jobbade i skritt och trÀnade pÄ att förfina vÄra övningar. Men Figge var nog lite trött för han var inte alls pÄ G sÄ efter att vi hade joggat nÄgra varv i trav och galopp packade vi ihop och gick hem. Figge har vÀl drömt mardrömmar och tvÄ galopperande Äsnor inatt :o) Det verkar som om jag skulle ha hÄllit mig till min ursprungliga plan!

Söndag 8/1: Idag bjöd Figge pÄ ett superpass i dressyr! Han var pigg, uppmÀrksam och helt underbar!! Fy för tusan vad det gick bra idag! Vi började med ett ganska lÄngt skrittpass dÀr jag krÀvde total koncentration och uppmÀrksamhet av Figge, tror att det var detta som satte ribban pÄ resten av ridpasset!

Vi fick idag till allt vi provade, till och med galoppsluta i bÄda varven, galoppökning pÄ diagonalen som vi kunde samla ihop igen innan JAG bad om avbrott till trav!!! Vi fick till en lysande travökning, visserligen under lÀttridning men den var lysande ÀndÄ!! Vi kunde samla ihop traven riktigt fint utan spÀnningar med bjudning, vi kunde vÀnda över ridbanan och rida lite förvÀnd galopp!!

Tralalala....!!

eXTReMe Tracker